utorak, 12. prosinca 2017.

Bruce Lee

Bruce Lee rođen je 27. studenoga 1940. godine u San Franciscu. Pravo ime mu je Lee Jun-Fan. Njegov otac, Lee Hoi Chuen je bio operni pjevač i glumac, s kojim je glumio u nekoliko filmova, djelomično je zaslužan za popularnost svog sina ( ''Golden Gate Girl - Tears Of San Francisco'', ''The Beginning Of A Boy - The Birth Of Mankind'', ''My Son A - Chen'' ). 
Spomenik Bruce Leeja u Hong Kongu
Bruce Lee je u djetinjstvu imao problema s zdravljem, bio je gotovo anoreksičan, slabo je spavao i imao je noćne more. Kad mu je bilo šest godina, on i njegova obitelj preselili su se u Hong Kong. Tijekom školovanja Bruce Lee je nastavio glumiti, tako da je s navršenih 18 godina već imao iza sebe uloge u dvadesetak filmova, ali većinom u manjim ulogama. Roditelji su ga poticali na treniranje borilačkih vještina, a on je pokazivao talent i upornost pa je marljivim mukotrpnim vježbanjem ojačao i postao nevjerojatno dobar i vješt sportaš. Tih godina upisao se u školu Wing Chun kung-fua, u kojoj je svoje vještine doveo do savršenstva. Bio je jako uporan, tako da je danju snimao filmove, a noću trenirao i sudjelovao u borbama i to ne samo na sportskim terenima. U tim godinama je upao u loše društvo pa je neko vrijeme bio čak vođa ulične bande ''Tigrovi s raskrižja''. Nekoliko puta je zbog tučnjava s pripadnicima drugih bandi završio i u zatvoru, ali ga je majka nekako uvijek uspijevala izbaviti. Kad je njegova majka shvatila da bi njezin sin mogao loše završiti odlučila ga je poslati natrag u San Francisco. Ali ne potpuno zbog straha za njegovu sigurnost, već djelomice kako bi dobio šansu za uspjeh u SAD - u. Osim borilačkih vještina zanimao ga je i ples. Bio je prvak Hong Konga u plesu cha - cha - cha. 
Umro je 1973. godine u 32. godini.
U Pekingu je otvoren muzej posvećen njegovim filmovima, a u Hong Kongu su mu 2005. godine podignuli spomenik. Te iste godine spomenik mu je podignut i u Mostaru.

Neki najpoznatiji filmovi u kojima je glumio su:
- Veliki gazda (također i scenarist)
- Na zmajevom putu (scenarist i redatelj)
- Zmajeva šaka
- U zmajevom gnijezdu
- Zmajeva igra smrti

1 komentar:

  1. Nisam znala toliko stvari o njemu, baš si dobro opisala i njegov život.

    OdgovoriIzbriši