srijeda, 13. prosinca 2017.

Edwin Hubble

Edwin Hubble je bio američki astronom. Pravo ime mu je bilo Edwin Powell Hubble. Rođen je 20. studenog 1889 godine. Poznat je po otkriću čvrstih dokaza o širenju svemira.
Hubble je bio jedan od vrlo važnih astronoma modernog doba, jer je zaslužan za stvaranje temelja na kojima danas leži fizikalna kozmologija (grana astronomije koja se bavi porijeklom, svojstvima i razvojem svemira u cjelini). Bio je jedan od prvih znanstvenika koji su tvrdili da crveni pomak (pomak spektralnih linija svjetlosti prema crvenom dijelu spektra) u spektrima dalekih galaktika potječe od Dopplerovog učinka koji nastaje uslijed širenja svemira. Prvi je utvrdio da su galaktike skupovi zvijezda udaljeni više od milijun svjetlosnih godina od Sunčeva sustava. Po njemu su nazvani krater na Mjesecu (krater Hubble), prvi svemirski teleskop (Hubbleov svemirski teleskop) i planetoid (2069 Hubble).
Hubbleov svemirski teleskop
Bio je dobitnik ovih medalja: Bruce Medal, Gold Medal (Royal Astronomical Society). Osim toga bio je nominiran za Nobelovu nagrada za fiziku, koju bi bio i dobio da nije u međuvremenu preminuo. Umro je 28. rujna 1953. godine.

1 komentar:

  1. Wow ovaj post je stvarno zanimljiv i možda se ja počnem baviti astronomijom

    OdgovoriIzbriši